Loading...

Hvad er PAH?

Pulmonal Arteriel Hypertension (PAH) er en sjælden lungelidelse, som fører til øget blodtryk i blodkarrene, som cirkulerer blod fra hjertet til lungerne (lungearterierne). Dette sker fordi væggen i lungearterierne bliver tykkere og mindre fleksible og fordi diameteren af blodkarrene bliver mindre. Hjertet, som pumper blod gennem lungerne, belastes derved og pumpefunktionen aftager. Dermed reduceres blodgennemstrømningen i hele kroppen, hvilket påvirker ilttilførslen til kroppens organer.

Ved fysisk aktivitet har musklerne brug for mere ilt for at arbejde. For at levere mere ilt til musklerne, øges pulsen. Hos en rask person er lungearterierne i stand til at udvide sig, når pulsen øges. Hos en person der har PAH er arterievæggen fortykket og kan ikke udvide sig på samme måde. Dette gør, at det bliver sværere for hjertet at pumpe blod gennem lungerne. Herudover er arterierne smallere hos en person med PAH og der pumpes mindre blod gennem lungerne, selv ved normalt aktivitetsniveau. Jo mere hjertet skal arbejde, jo mindre effektivt bliver det.

Der er ca. 100.00 mennesker i Europa og i USA, der er ramt af sygdommen. Der findes ca. 25-50 personer med PAH per. 1 million mennesker. Det er vanskeligt at få det præcise tal, da PAH ofte er vanskeligt at diagnosticere, fordi symptomerne er så diffuse. PAH rammer mennesker i alle aldre, også børn. Sygdommen er mere end dobbelt så hyppig hos kvinder end hos mænd. Sygdommen viser sig oftest mellem 40 og 50 års alderen.

Der findes pt. ikke nogen behandling der kan helbrede sygdommen, men der findes flere effektive behandlinger som kan bremse udviklingen af sygdommen og nogle af de skader der er på lunger og hjerte.

 

Overlæge og Ph.d. Søren Mellemkjær fra Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital

Sådan diagnosticeres den sjældne PAH lungesygdom

Se mere her ->

 

Meld dig ind i dag

 

Engangsdonation

Hvis du ønsker at støtte foreningen med en donation, har vi et par muligheder herunder.

 

 

 

 

Besøg os på facebook

 

 

Livet før og efter PAH-diagnosen - Sofie fortæller